EPS

EKSPANDIRANI POLISTIREN

Stiropor je pretežno zatvorena, tvrda pjena, proizvedena toplotnom obradom ekspandibilnog polistirenskog granulata (EPS). Sadrži 98% zraka, preostala dva posto je polistiren, koji okružuje zrak. To čini stiropor izuzetno laganim, pruža odličnu izolaciju protiv vrućine i hladnoće i otporan je na mehaničke i hemijske uticaje. Stoga se stiropor s pravom često naziva „biser među plastikom“. Polazni materijal u proizvodnji stiropora je stiren. Godine 1831. prvi put je izolovan od kore drveća. Danas se stiren proizvodi od nafte. U klasičnoj suspenzerskoj polimerizaciji miješaju se voda i stiren. Uz dodatak pentana formira se granulat u obliku bisera, odnosno proširivi polistiren. Kada se ove EPS kuglice zagrijavaju vodenom parom, šire se do otprilike 50 puta više od njihove originalne veličine. Nakon međuprostornog skladištenja, pjenaste kuglice se pune u blok kalupe i lijepe jedna uz drugu ponovnim zagrijavanjem sa vodenom parom. Rezultirajući blok polistirena reže se u ploče nakon određenog perioda skladištenja.

100% obnovljiv, izdržljiv, jeftin, praktičan

Responsive image Niska cijena

U odnosu na druge krute izolacije, EPS je bez sumnje najisplativiji. EPS ima odličan omjer troškova i performansi što rezultira niskim troškovnim dizajnom bez narušavanja toplinskih svojstava.

Responsive image Vodootpornost

EPS ima zatvorenu ćelijskustrukturu, što znači da nanjegova mehanička i termičkasvojstva ne utiče vlaga teograničava apsorpciju vode.

Responsive image Savršena izolacija

Struktura ekspandiranog polistirena (EPS-a) čini ga veoma jednostavnim i učinkovitim izolatorom.

Responsive image Siguran za upotrebu

EPS je netoksičan, hemijski inertan, ne nadražuje i bez mirisa je, što ga čini potpuno sigurnim za upotrebu u svim građevinskim aplikacijama.

Responsive image Lakoća

EPS je izuzetno lagan materijal jer se sastoji od otprilike 98% zraka i samo 2% plastike. EPS je jednostavniji za transport i ekološki prihvatljiviji od ostalih materijala.

Responsive image Jednostavan za instalaciju

EPS je lagan, pa se samim timi lako postavlja bez potrebe za specijalnom opremom ili vještinama. EPS se može rezati na licu mjesta pomoću ručne testere ili rezača s vrućom žicom.

Responsive image Čvrstoća

Uprkos laganoj težini, jedinstvena struktura EPS-a donosi prednost vrhunske čvrstoće na pritisak.To znači da je idealan za upotrebu u mnogim aplikacijama za građevinarstvo.

Responsive image Samogasiv

EPS je samogasiv i teško zapaljiv materijal. Specificiran sa vodootpornim dodatkom (FRA), postiže visoku klasifikaciju reakcije na požar, Euroklasa E.

Responsive image Trajnost

EPS je izdržljiv, otporan na truljenje i trajni je materijal. Ako je pravilno postavljen i instaliran, ostati će djelotvoran tijekom 100-godišnjeg životnog ciklusa.

Responsive image Održiv

EPS ima nulti po tencijal iscrpljivanja ozonskog omotača i nizak potencijal globalnog zagrijavanja, a istovremeno je 100% recikliran u mnogim fazama svog životnog ciklusa.

biser među plastikom

Responsive image

Stiropor je naftni proizvod, ali zahtijeva izuzetno malo ove sirovine, jer se sastoji od 98% zraka i samo 2% polistirena. Tijekom životnog vijeka proizvoda može se uštedjeti do 200 litara lož-ulja sa svakom litrom nafte iz koje se stiropor proizvede i iskoristi za izoliranje zgrada. Tako da je od nafte veća korist ako se od nje proizvodi izolacijski materijal!