Opšavni limovi


Opšavni limovi služe za sprječavanje ulaska vode u krov. Oni su spojni detalji i nezaobilazni su dio svake građevinske limarije.

sun rain snow wind


Pričvršćuju se pomoću vijaka, udarnih tipli ili ljepila i brtvila koji se nude u boji opšava. Izrađuju se od visokokvalitetnog pocinčano bojenog lima debljine od 0,50 do 0,60 mm i u bojama standardnih RAL-ova što zavisi od zahtjeva kupca. Maksimalna dužina je 8 m i proizvode se po zahtjevu za unaprijed poznatog kupca.


• Vjetar lajsna


Vjetar lajsna ili čeona lajsna se postavlja na čeone rogove. Njena uloga je da osigura nepropusnost vode na završetak pokrova, a sam naziv govori da ona također i štiti pokrov od udara vjetra, kao i od sunca i vlage. Izrađuje se u više izvedbi kao što su lajsna ispod lima ili lajsna preko lima, a njena širina zavisi od podkonstrukcije krova.

• Uvodni lim


Uvodni lim spriječava ulaz vode ispod lima kao i truljenja letve i roga, te daje bolji estetski izgled.• Uvalni lim


Uvalni lim (uvala krova) se postavljana na spojeve dva krova ili krova i atike. Izrađuje se u različitim širinama po zahtjevu kupaca, odnosno geometrije krova.

• Kaplama


Kaplama je završnica krova koja se radi u više izvedbi zavisno od geometrije krova. Može biti trokutna ili polukružna.


NAZIV Kaplama
Razvijena širina 312 mm
Korisna širina 250 mm
Dužina 2210 mm
Korisna duzina 2140 mm
Zaštita Zink 140 ym, Boja 25 ym
Boja RAL: 3009, 5010, 6028, 7016, 8019, 9002, 9005, 9006

Kaplama se montira na sljemenu (vrhu, samaru) krova. Sklapa se od jedne ivice prema drugoj, pre- klapajući kaplame za jedan žlijeb. Redamo ih na taj način da preklopu gornju kaplamu postavimo niz vjetar, ukoliko je to moguće.